Fysioterapi Nakke

Nakkesmerter

Mellem 30-50% af den voksne befolkning oplever nakkesmerter i løbet af et år. Har du problemer som spændingshovedpine, hold i nakken eller ømhed, er styringen og muskelbalancen omkring din nakke sandsynligvis ikke helt optimal. Smerterne kan lindres kortvarigt med massage og varme, men problemerne vender ofte tilbage, da ubalancen i nakkens muskulatur og led ikke er fjernet.

Arbejdsstilling og stillesiddende arbejde

Årsagen til ubalancen i muskulaturen opstår primært på grund af den måde vi sidder, står og bevæger os på. En forkert arbejdsstilling kan skabe muskelspændinger, og spændingerne trækker så nakken i en retning, som belaster den mere og dermed øger muskelspændingerne. Det er med andre ord en ond cirkel. For at bryde den onde cirkel kan du anvende specifikke øvelser, der træner og styrker de dybe stabiliserende muskler, der kontrollerer nakkens stilling.

I dag har en stor del af befolkning stillesiddende arbejde på kontor og lignende. Dette har stor betydning for udviklingen af forskellige smerter i nakken. Stillesiddende arbejde påvirker muskler, bindevæv, kredsløb og organsystem i en negativ retning. Derudover bidrager denne slags arbejde ofte til udvikling af spændinger i nakken, hovedpine og muskulær stramhed af nakkemusklerne.

Almindelige symptomer på nakkesmerter

 • Muskelspændinger pga. fejlbelastning af musklerne i nakken og skuldrene.
 • Nedsat bevægelighed.
 • Hold i nakke og låsning i nakken
 • Stivhed i nakke
 • Udstrålende smerter i skuldre og arme
 • Træthedsfornemmelse i skuldre og arme
 • Hovedpine og svimmelhed
 • Myoser

Andre årsager til nakkesmerter

 • Slidgigt i nakken
 • Diskusprolaps i nakken
 • Piskesmæld (whiplash)

Er du i tvivl om vi kan hjælpe netop dine smerter i nakke og/eller hoved? Så kontakt klinikken på telefon eller mail, og hør nærmere.

Typer af hovedpine

Man ser ofte en sammenhæng mellem smerter i nakken og hovedpine. Der findes overordnet 3 typer hovedpine – spændingshovedpine, migræne og klyngehovedpine (Hortons hovedpine). Derudover kan hovedpine skyldes infektioner, hjernerystelse eller være symptom på andre sygdomme. Optræder hovedpinen alene er den sjældent et udtryk for, at der er noget alvorligt galt. Får man kraftig hovedpine ledsaget af kvalme, opkastninger, høj feber, stivhed i nakke, kramper og synsforstyrrelser, bør man opsøge læge.

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine beskrives oftest som en stram ring om hovedet eller panden, eller en pressende fornemmelse fra nakken eller bag øjnene. Hovedpinen forårsages ofte pga. låsninger i nakken og ryggen, nedsat bevægelighed fra nakkens led, spændinger i nakke- og rygmuskler, stivhed i brystkasse. Symptomerne bliver ofte værre i løbet af dagen. De hyppige årsager til hovedpinen er dårlige arbejdsstillinger, stillesiddende arbejde og uhensigtsmæssige bevægestrategier i nakke og ryg.

Migræne

Migræne varer enten længere tid eller har betydelig kraftigere symptomer end f.eks. spændingshovedpine. Migræne viser sig ved stærk, dunkende og ofte halvsidig hovedpine. Den forværres ved aktivitet, skarpt lys og høje lyde. Smerterne ledsages ofte af synsforstyrrelser, kvalme og evt. opkastning. Migræneanfaldene kan vare alt fra få timer til flere dage, og kan være ret invaliderende for mange, da de ikke kan udføre sit arbejde og dagligdagens aktiviteter.

Hortons hovedpine

Klyngehovedpine, som også kaldes Hortons hovedpine, er en sjælden sygdom som giver meget voldsom hovedpine og smerteanfald. Smerterne vises sig primært omkring øjet, som bliver rødt og løber i vand. Man kan også opleve, at næsen løber eller stopper til, området omkring øjet hæver op, øjenlåget kan hænge og pupillen bliver mindre. Symptomerne opstår oftest på samme side af hovedet, og anfaldene kommer i kortere daglige anfald i perioder på flere uger eller måneder.

Få behandling

Vores dygtige og erfarne fysioterapeuter kan hjælpe med at finde den helt rigtige behandlingsform for dig og dine smerter. Kontakt os gerne for mere information eller bestilling af tid via telefon eller online booking.

 
 
Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.