Fysioterapi ryg

Rygsmerter

Rygsmerter er en af de mest hyppige lidelser i Danmark. Cirka 60-80% rammes af rygsmerter på et tidspunkt i livet. Omkring 20% får årligt problemer med ryggen i form af smerter i lænden, rygsmerter, iskias, diskusprolaps, hold i ryggen og lignende problemer. Smerterne opstår i muskler, ledbånd og/eller led i ryggen. Hvis man lider af smerter i ryggen kan dette skyldes at et led “låses” og musklerne spænder op. Smerterne er i de fleste tilfælde ufarlige, men kan opleves som ubehagelige.

Smerter i lænden

De fleste rygproblemer rammer lænden. Kroppens tyngde og omdrejningspunkt hviler på lænden, og det er dermed store kræfter, som har en påvirkning på lænden. Lænden, bækkenet og hoften er tilsammen en stor enhed, der påvirker hinanden. Er der mangel på bevægelighed i hoften og/eller bækkenet, vil lænden skulle klare en større belastning. De hyppigste smerter i lænden er iskias, diskusprolaps og lumbago.

Smerter midt på ryggen

Området mellem skulderbladene er et hyppigt sted at opleve smerter. En af årsagerne til smerter er meget stillesiddende arbejde, som kan belaste ryggen på grund af dårlig holdning og arbejdsstilling. Ligeledes er facetledssyndrom en hyppig årsag til smerter. Symptomerne er hold eller låsning i rygsøjlen, smerter imellem skulderbladene og jag i ryggen.

Smerterne i dette område kan opstå på grund af stillesiddende arbejde og dårlig holdning. Midten af ryggen er samlingssted for kraftige holdningsmuskler. Det er i dette område hvor både mellemgulvet og hoftebøjeren har deres tilhæfte. Har man udviklet en foroverbøjet kropsholdning ved længerevarende stillesiddende arbejde, vil mellemgulv og hoftebøjer forsøge at rette op på dette ved at trække sig sammen.       Det også være væsentligt at få kigget på arbejdsplads/kontor, da det ofte vil være årsag til smerter midt på ryggen, at arbejdplads/ergonomien ikke er tilpasset individet. 

 
 

 Behandling

Behandlingen af rygsmerter består typisk af råd og vejledning om aktiviteter og arbejdsstillinger, øvelser til at træne ryggen, ledmobilisering og ledmanipulation. Størstedelen af patienter med rygproblemer forbedrer deres rygsmerter ved intensiv træning under vejledning af fysioterapeut. Behandlingsforløbet har fokus på de muskler, der stabiliserer ryggen, samt de muskler der bevæger ryggen. Vil man undgå nye rygproblemer, er træning det rette redskab. Det er videnskabeligt bevist, at træning forebygger nye problemer i ryggen.

Træning og bevægelse

Er du i god fysisk form, har du typisk mindre besvær med ryggen, og du bliver hurtigere smertefri, hvis du skulle få rygproblemer. Det værste du kan gøre er at være inaktiv. Ligger du i sengen mere end et par dage i træk, kan dette gøre mere skade end gavn på din ryg. Bevægelse er den bedste medicin, så det er vigtigt, at du holder dig i gang med aktiviteter, der ikke belaster ryggen, såsom gåture, cykling eller svømning.

Stabilitetstræning af ryggen samt coretræning har en positiv effekt på rygsmerter. Træningen aktiverer de små muskler i ryggen, som holder leddene på plads. Coretræning holder derudover også bækkenet på plads, og har en positiv påvirkning af blodsystemet i og omkring organerne. 

Rygproblemer vi behandler

 • Diskusprolaps
 • Lumbago
 • Ischias
 • Piriformissyndrom
 • Diskusprotrusion
 • Hold i ryggen eller lænden
 • Facetledslåsninger og facetledssmerter
 • Bækkenledsproblemer
 • Hofteledssmerter
 • Stenose og foraminal stenose
 • Spondylolisthesis & arkolyse
 • Skoliose af ryggen
 • Scheurmanns syndrom
 • Osteoporose 
 • Muskelsmerter
 • Nervesmerter i arme og ben som følge af rygproblemer

Book en tid til behandling

Få behandling hos vores dygtige og erfarne fysioterapeuter. I samarbejde med dig finder vi den helt rigtige behandlingsform for dig og dine smerter. Book en tid via telefon eller online booking for at høre nærmere om dine muligheder, og lad os finde den bedste løsning sammen.

 
 
 
 
Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.